Turien Logo
Menu

10/05/2023

Cyberrisicoverzekeringen

In korte tijd is digitalisering tot in alle haarvaten van onze samenleving doorgedrongen. De afhankelijkheid van een goed werkende en betrouwbare digitale infrastructuur is groot. Misschien te groot. Die afhankelijkheid leidt ertoe dat wanneer er storingen optreden niet alleen het ongemak, maar ook de concrete financiële schade steeds vaker groot is.

De basis van de maatschappelijke waarde van het verzekeringsbedrijf is dat het de financiële gevolgen van incidenten en calamiteiten beheersbaar kan maken. Misschien heeft de sector daarnaast een nog belangrijkere meerwaarde doordat met zijn kennis van oorzaken van calamiteiten de samenleving geholpen kan worden maatregelen te nemen om die calamiteiten te voorkomen. Geld in de vorm van schadevergoeding is zelden compensatie voor al het leed en alle emoties die door cyberincidenten ontstaan. Cyberrisicoverzekeringen kunnen sturend en stimulerend inwerken op het aanbrengen van minimale veiligheidsmaatregelen die het risico van cyberincidenten niet wegnemen maar wel verkleinen.

Voor de verzekerbaarheid van risico’s is echter nodig dat er sprake is van een onvoorzienbaar voorval, er voldoende ervaring is opgebouwd om goede inschattingen te maken van de kans dat het onvoorzienbare voorval intreedt en de schadeclaims voor de verzekeraars te dragen zijn, ook wanneer door een incident veel verzekerden tegelijkertijd worden geraakt. Deze kernelementen van verzekeren in het algemeen zijn bij het risico van schade door calamiteiten binnen de digitale infrastructuur nog niet uitgekristalliseerd.


Wij weten zeker dat de cyberrisicoverzekering in de komende jaren net zo belangrijk gaat worden als bijvoorbeeld de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Wij staan echter aan de start van een leerproces dat nog ruime tijd in beslag zal nemen, voordat wij over cyberrisico kunnen spreken als zijnde een stabiel onderdeel van de verzekeringsmarkt.
Financieel advieskantoren doen er verstandig aan deze ontwikkeling vanaf de start mee te maken en ook zelf geleidelijk kennis en ervaring op te bouwen.


Turien & Co. en Ansvar hebben in het kader van het AdviesSupport1 met financieel adviseurs gesproken over hun ervaringen met cyberrisicoverzekeringen. Wij hebben de wens dat de ervaringen en tips die deze kantoren geven andere ondernemers helpen aandacht te schenken aan het groeiende risico van storingen in de digitale infrastructuur voor zowel bedrijven als particulieren.

Bekijk hier de volledig brochure.

Deel deze pagina op: